PTSD with Hepatitis C or CirrhosisPTSD me Hepatiti C ose Cirroso – Çrregullimi i Stresit Post Traumatik zakonisht mendohet si rezultat i një ngjarjeje që ndryshon jetën që është përtej zakonit. Po në lidhje me PTSD me Hepatiti C ose Cirrosi? Ne synojmë të mendojmë për njerëzit që kanë përjetuar dhunë në luftë, zjarr, përmbytje apo ndonjë fatkeqësi tjetër kur flasim për këtë çrregullim. Ajo nxit kujtime, përgjigje emocionale në dukje të pakontrollueshme, reagime fizike, apo edhe mungesa e reagimit emocional.

A mund të ketë PTSD një person me sëmundje akute apo kronike? Çfarë duket në jetën e dikujt që është diagnostikuar me sëmundje të mëlçisë? A mund të jeni duke vuajtur nga PTSD me Hepatitis C ose Cirrosi?

Kohët e fundit kam shkuar përsëri tek mjeku i kujdesit parësor që më kishte trajtuar për më shumë se 20 vjet. Ajo ka trajtuar të gjithë familjen time për shumë vite. Ajo di gjithçka për historinë time shëndetësore. Ajo ishte gjithashtu ajo që më dërgoi në spital kur mëlçia ime u dekompensua. Ajo ishte atje kur unë u diagnostikua me Hepatiti C dhe Cirrhosis End Stage.

Unë nuk mund të bëja veten të kthehesha tek ajo gjatë trajtimit. Më kujtoi të gjitha ato vite të keq diagnozës. Kishte shumë dhimbje, shumë kujtime të tmerrshme. Por kur unë kisha për të zgjedhur një mjek të ri të kujdesit parësor, nuk ndihesha si pazar i mjekut. E thirra mjekun tim të vjetër. Duke ecur në zyrën e saj dhe duke e parë atë përsëri solli në ndjenja të tilla të shumta të humbjes dhe pikëllimit – dhe çuditërisht të mjaftueshme – edhe lehtësim. U kapa me një gamë të gjerë emocionesh. Herën e fundit që isha atje, ajo më tha të shkoj të marr punën e transplantit dhe shprehu shpresën se unë do të isha disi në gjendje të trajtoj për HCV.

Lotët po dilnin nga sytë dhe unë u lëkundesha kur më përgëzonte me një përqafim të madh. Ndërsa biseduam për udhëtimin tim për t’u çliruar nga HCV, u lirova gradualisht. Gëzimi dhe lehtësimi i saj në suksesin tim më bëri të shikoj se çfarë beteje të madhe fitoi. Ajo dukej e habitur vërtet që isha gjallë, duke punuar me 5K dhe duke punuar me kohë të plotë. E ndjeva krenarinë dhe frikën e saj.

Gjatë bisedës sonë, unë blurted në rrugën time të zakonshme Karen: Unë mendoj se kam PSTD. Ajo shikoi nga tabela ime me tronditje dhe befasi. Pastaj ne të dy shpërtheu duke qeshur. Ajo pyeti nëse unë do të thosha PTSD. Po. Që. Unë nuk kam një STD – sëmundje seksualisht të transmetueshme. Ne diskutuam realitetin e përgjigjes sime mendore dhe emocionale për të jetuar me Cirroze. Ishte një moment i qeshur, por edhe një, ku pashë të vërtetën se sa stresi mendor dhe dhimbja fizike ndikuan jetën time. Një krizë mund të na japë mundësinë të ndalemi dhe të shohim një situatë për atë që është.

Source: Youtube