History of PTSD in Veterans: Civil War to DSM-5Historia e PTSD në Veteranë: Lufta Civile në DSM-5
Matthew J. Friedman, MD, PhD
Këshilltar i Lartë dhe ish-Drejtor Ekzekutiv, Qendra Kombëtare për PTSD
Ekspozimi ndaj përvojave traumatike ka qenë gjithmonë një pjesë e gjendjes njerëzore. Sulmet nga tigrat e dhëmbëve të shpatës ose nga terroristët e shekullit njëzet e njëtë ndoshta kanë çuar në përgjigje të ngjashme psikologjike në të mbijetuarit e një dhune të tillë. Llogaritë letrare ofrojnë përshkrimet e para të asaj që ne tani e quajmë çrregullim posttraumatik të stresit (PTSD). Për shembull, autorët, përfshirë Homerin (Iliadën), William Shakespeare (Henry IV) dhe Charles Dickens (A Tale of Two Cities) shkruan për përvojat traumatike dhe simptomat që pasuan ngjarje të tilla.

Diagnoza e PTSD-së ka mbushur një boshllëk të rëndësishëm në psikiatri në atë që shkaku i saj ishte rezultat i një ngjarjeje individi që vuante, sesa një dobësi personale. PTSD u bë një diagnozë me ndikim nga një numër lëvizjesh sociale, të tilla si veteranët, feministet dhe grupet e mbrojtjes së të mbijetuarve të Holokaustit. Hulumtimi rreth veteranëve që kthehen nga lufta ishte një pjesë kritike për krijimin e diagnozës. Lufta merr një taksë fizike dhe emocionale për Servicemembers, familjet dhe komunitetet e tyre. Pra, historia e asaj që tani njihet si PTSD shpesh i referohet historisë luftarake.

Llogaritë e simptomave psikologjike pas traumave ushtarake datojnë që në kohët e lashta. Lufta Civile Amerikane (1861-1865) dhe Lufta Franko-Prusiane (1870-1871) shënojnë fillimin e përpjekjeve formale mjekësore për të adresuar problemet e veteranëve ushtarakë të ekspozuar ndaj luftimeve. Përshkrimet evropiane të ndikimit psikologjik të aksidenteve hekurudhore gjithashtu shtuan në kuptimin e hershëm të kushteve të lidhura me traumat.

Para përpjekjeve ushtarake të Shteteve të Bashkuara, mjekja austriake Josef Leopold (1761) shkroi për “nostalgjinë” midis ushtarëve. Midis atyre që ishin të ekspozuar ndaj traumave ushtarake, disa raportuan shtëpi të zhdukur, ndjenja të trishtuara, probleme të gjumit dhe ankth. Ky përshkrim i simptomave të ngjashme me PTSD ishte një model i dëmtimit psikologjik që ekzistonte në Luftën Civile.

Një model i dytë i kësaj gjendjeje sugjeroi një dëmtim fizik si shkak i simptomave. “Zemra e ushtarit” ose “zemra nervoze” u shënua nga një impuls i shpejtë, ankthi dhe vështirësi në frymëmarrje. Mjeku amerikan Jacob Mendez Da Costa studioi ushtarët e Luftës Civile me këto simptoma “kardiake” dhe e përshkroi atë si mbivlerësim të sistemit nervor të zemrës, ose “Sindromi Da Costa”. Ushtarët u kthyen shpesh në betejë pas marrjes së barnave për të kontrolluar simptomat.

Mendimi se dëmtimi fizik çoi në simptoma të ngjashme me PTSD u mbështet nga raportet evropiane të “shtyllës hekurudhore”. Ndërsa udhëtimet hekurudhore u bënë më të zakonshme, kështu bënë aksidente hekurudhore. Pasagjerët e lënduar që vdiqën kishin autopsitë që sugjeruan dëmtimin e sistemit nervor qendror. E theksuar, Charles Dickens ishte përfshirë në një aksident hekurudhor në 1865 dhe shkroi për simptomat e pagjumësisë dhe ankthit si rezultat i traumës.

Shell Shock

Në 1919, Presidenti Wilson shpalli 11 nëntor si respektimin e parë të Ditës së Armistikës, ditën kur përfundoi Lufta e Parë Botërore. Në atë kohë, disa simptoma të PTSD-së së sotme njiheshin si “shoku i guaskës”, sepse ato shiheshin si reagim ndaj shpërthimit të predhave të artilerisë. Simptomat përfshijnë probleme paniku dhe gjumi, ndër të tjera. Shell shock fillimisht ishte menduar të ishte rezultat i dëmtimeve të fshehura në tru të shkaktuara nga ndikimi i armëve të mëdha. Mendimi ndryshoi kur më shumë ushtarë që nuk kishin qenë pranë shpërthimeve kishin simptoma të ngjashme. “Nevojave të luftës” ishte gjithashtu një emër i dhënë kushtit gjatë kësaj kohe.
Gjatë Luftës së Parë Botërore, trajtimi ishte i ndryshëm. Ushtarët shpesh merrnin vetëm pak ditë pushim para se të ktheheshin në zonën e luftës. Për ata me simptoma të rënda ose kronike, trajtimet u përqëndruan në aktivitetin e përditshëm për të rritur funksionimin, me shpresën e kthimit të tyre në jetën civile prodhuese. Në spitalet evropiane janë përdorur “hidroterapi” (uji) ose “elektroterapi” (shoku) së bashku me hipnozën.
Lodhja e Betejës ose Reaksioni i Luftës Combat (CSR)

Në Luftën e Dytë Botërore, diagnoza e goditjes së guaskës u zëvendësua nga Lufta e Reaksionit të Stresit (CSR), i njohur gjithashtu si “lodhje në betejë”. Me përplasje të gjata të zakonshme në Luftën e Dytë Botërore, ushtarët u bënë të lodhur dhe të lodhur. Disa udhëheqës ushtarakë amerikanë, si gjeneral-lejtnant George S. Patton, nuk besonin se “lodhja e betejës” ishte e vërtetë. Një llogari e mirë e CSR mund të gjendet në distinktivin e kuq të Stephen Crane, i cili përshkruan reagimin akut të një rekrutimi të ri të Ushtrisë së Bashkimit kur u përball me breshërinë e parë të artilerisë Konfederate.

Source: Youtube